“Herinneringen op reis”

Beritos stuurt “Herinneringen op reis”

Op de foto: Ken Wagner, algemeen directeur zorgcentrum St.-Vincentius Avelgem (links), Beritos (rechts).

DENTERGEM – Markegem.
Schrijver en kunstenaar Beritos, Gilbert Vangampelaere, presenteert een nieuw kunstwerk. Dit keer gaat hij terug in de tijd door oude voorwerpen te verzamelen in een installatie. De bedoeling is ook echt om herinneringen bij de kijker los te weken.

Gilbert Vangampelaere, en als kunstenaar gekend als Beritos, is niet van het stilzittende soort. Hij publiceerde enkele dichtbundels en de stroom aan schilderijen en andere kunstwerken valt niet bij te houden. Eerder al stuurde hij een schilderij op reis in de bouwsector. Nu vatte hij een gelijkaardig idee op voor de zorgsector van senioren.

“Sinds mijn moeder (96) begin dit jaar verhuisd is naar een serviceflat in Wakken, bezoek ik haar regelmatiger”, begint Gilbert. “Ze is nog niet dement of zo, maar bij alle ouderen die daar verblijven stel je vast dat bij iedereen het geheugen achteruit gaat. Het is daarom bij oudere mensen in veel gevallen lastig om te zeggen of de vergeetachtigheid en verwardheid wordt veroorzaakt door de ouderdom. Toen ben ik op het idee gekomen dat ze veel baat hebben als je ze een voorwerp laat zien die ze kennen van toen ze nog jong waren. Bij het ouder worden wordt ook de behoefte aan herinneren sterker. Er zijn ook mensen die zich nog nauwelijks iets herinneren uit hun vroegste jeugd en zouden heel graag weer in contact komen met beelden uit het verleden. Door te vertellen over hun leven kunnen ouderen hun identiteit uitdrukken en bewaren, duidelijk maken wie en wat zij zijn, wat ze beleefd en gepresteerd hebben, wat hen heeft gevormd.”

Met die gedachte ging Vangampelaere op zoek naar attributen uit het verleden die hij verzamelde in kijkboxen. “Wie de spullen herkent, wordt onmiddellijk met zijn gedachten in het verleden gekatapulteerd. Wanneer bewoners van rust- en verzorgingstehuizen het werk aanschouwen, kunnen ze herinneringen ophalen. Deze gedachten aan vroeger roepen veelal een fijn en vertrouwd gevoel op waar ze dagen nadien nog over vertellen.”

Daarom leent Beritos zijn werk uit aan alle centra die hiervoor geïnteresseerd zijn. De installatie is aan zijn tocht begonnen in het WZC O.L.V. van Lourdes te Wakken en ging daarna naar het WZC De Pottelberg te Kortrijk.Momenteel is het te zien in het woonzorgcentrum St.-Vincentius te Avelgem.“Zorgcentra mogen twee maanden over de installatie beschikken. Ze hoeven mij enkel te contacteren.”

Gilbert Vangampelaere, Kouterweg 5, 8720 Markegem, 0477-29.22.51

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.