Column Beritos.

Loodgieter zijn.

Soms wordt je in het leven overvallen door omstandigheden waar je niet onmiddellijk een pasklare oplossing voor vindt, omstandigheden die je niet kan omzeilen. Jaren terug, toen ik nog werkzaam was als loodgieter en voor vrienden en kennissen allerlei karweitjes opknapte na mijn dagtaak, werd ik gevraagd een lekkende kraan in een kelder te herstellen. De vraag kwam van een vroegere vriendin, nogal een schone madam. Toen was ze ongeveer vijfentwintig jaar, getrouwd en moeder van drie kinderen. Aan de telefoon klonk ze zeer enthousiast Ze had mijn nummer gekregen van een vriend, zei ze. Dit was het moment om elkaar, na jaren niet gezien te hebben, nog eens te ontmoeten. Dat zei ze door de telefoon en ik geloofde haar blindelings. Daarom beloofde ik haar op het einde van de week bij haar binnen te springen en de klus te klaren. De bewuste dag maakte ik mijn gereedschaptas klaar en toen ik wilde vertrekken zei mijn vrouw iets eigenaardigs:

“Let maar op voor de vele spinnenwebben in haar kelder, zorg dat je er niet in verstrikt geraakt.” Ik begreep niet wat ze bedoelde, en schouderophalend vertrok ik. Wanneer ik aanbelde, deed de vrouw open en had ze een smile op haar gezicht die de volledige straat vulde. Ze had ook reeds haar nachtjapon aan, deed ze altijd rond dit uur, zei ze lief. Ik geloofde haar. Had ik al dikwijls meegemaakt als loodgieter. Het was geen doorzichtig ding, maar een alledaagse niets onthullende nachtjapon. Ze bood mij een  stoel aan, maar ik zei: “Eerst het werk, meisje. Dan pas de babbel.”

“Goed”, zei ze en lachte als een engel. Al bij al ben ik nog nooit een engel tegengekomen, maar toch lachte ze zo. Wanneer ik de trap afdaalde, zag ik tot mijn verbazing glasscherven op de keldervloer liggen en het stonk er naar bier. Bij nader inzien had iemand een bak Stella laten vallen en alle flesjes waren stuk. Ik deed mijn werk en spoedde mij naar boven. Vroeger zei mijn moeder dikwijls dat je van de stank van bier dronken kon worden, maar dit was maar een voorwendsel zodat ze haar zonen van de fles kon houden. Boven gekomen vroeg ik wat er gebeurd was. De vrouw vloog rond mijn nek en begon te huilen alsof ze stervende was. Omdat ik huilen niet kon uitstaan, troostte ik haar door op haar rug te strelen en ssst te fluisteren. Gelukkig hielp het. Nogal vlug getroost, dacht ik. Ze keek mij aan met van die Labrador oogjes, onze neuzen raakten elkaar en ik dacht: wat is het vervolg? Al vlug kwam de aap uit haar mouw: haar hoofd helde lichtjes naar rechts; haar mond, met de bijhorende blinkende lippen, opende zich; ze sloot haar ogen en wilde mij een tong draaien. Plots flitsten de woorden van mijn vrouw door mijn hoofd: opletten voor de spinnenwebben! Met een ruk trok ik mij los uit haar dodelijk greep en vertelde haar dat ik wilde helpen met haar probleem, maar niet op deze manier.

“Ben ik niet mooi genoeg misschien,” vroeg ze bitsig.

“Natuurlijk wel, maar ik ben getrouwd en doe zoiets niet.

“Mijn man is ook getrouwd en wipt van het ene konijn op het andere, dan drinkt hij zich een stuk in zijn voeten en valt als een blok in slaap. Ik wil ook wel eens wat,” zei ze. Als de bliksem vertrok ik en thuis deed ik mijn verhaal. Mijn vrouw was al geruime tijd op de hoogte van de levensloop van het koppel.

“Die vroegere vriendin van jou is op jacht naar een andere man om de hare te dumpen,” zei ze  slim.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Column Beritos.

  1. Van Wayenbergh Herman zegt:

    Beste Beritos (ex loodgieter) Het is duidelijk dat je nog geen akkoord hebt bereikt binnen jouw huwelijk, zoals bij Jan en Marleen, tenzij jij ook celibatair hebt gezworen buitenshuis!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.