Zit eerlijk delen in de genen?

Als er niet genoeg is voor iedereen, trekken peuters – net als volwassenen – vriendjes en familie voor. Dat dit gedrag al op jonge leeftijd voorkomt, is een aanwijzing dat het misschien is aangeboren: gedurende de evolutie is het in ons genen ‘ingesleten’. Daarentegen kan het ook zo zijn dan de ouders hun kinderen al vroeg aanleren met wie er gedeeld moet worden in tijden van schaarste, en met wie niet.

Peuters kunnen prima eerlijk delen. Tenminste, als er genoeg is voor iedereen. Zijn er echter meer kinderen dan snoepjes of speelgoed, dan hebben vriendjes en familieleden bij het verdelen voorrang. Daarna komen kinderen van wie ze zelf al eens iets hebben gekregen, gevolgd door gulle kinderen die erom bekend staan vrijgevig te zijn naar anderen. Dat melden de psychologen Olsen en Spelke van Harvard University binnenkort in het vakblad Cognition.

De vraag of bepaald gedrag – zoals hoe je eten of speelgoed verdeeld – is aangeleerd of aangeboren staat ook wel bekend als het nature-nurture vraagstuk.

Uit eerder onderzoek in verschillende culturen en evolutionaire modellen bleek dat volwassenen dezelfde drie strategieën gebruiken. De grote vraag is of dit gedrag is aangeboren of aangeleerd. In de oertijd was er vaak niet genoeg voedsel voor iedereen, waardoor de manier waarop eten werd verdeeld belangrijk was voor wie er overleefde of niet. Het zou kunnen dat verdeelstrategieën als het ware ‘in onze genen zijn gesleten’. Maar zorgen voor je naasten, geven aan mensen van wie je hebt mogen ontvangen en gulheid belonen zijn ook belangrijke sociale regels in bijna elke cultuur en religie.

Een tipje van de nature-nurture sluier opgelicht
Olsen en Spelke denken nu een tipje van de sluier te hebben opgelicht. De peuters uit hun onderzoek zijn immers nog nauwelijks beïnvloed door complexe sociale structuren als kerk of school. Het zou dan ook goed kunnen dat de verdeelstrategieën aangeboren zijn. Daarentegen kan het ook zijn dat ‘eerlijk delen, maar vrienden en familie eerst’ al op vroege leeftijd door papa en mama is aangeleerd. Verder onderzoek moet uitwijzen of de ouders de sociale regels doorgeven of dat het tóch in de genen zit.

 

Bron: kennislink.nl

 

Samen_delen

Over Gene Vangampelaere

Office 365 Expert / Microsoft Innovative Educator Expert
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.