Dure energie nekt gemeenten.

Energie kost Vlaamse gemeenten 60 procent meer dan vier jaar geleden, concludeert de Veurnese burgemeester Jan Verfaillie (CD&V) na een rondvraag bij zijn collega’s. Als gemeenten de extra kosten doorrekenen aan hun inwoners, betaalt de Vlaming jaarlijks tot 60 euro meer.

Gemeentes betalen vandaag 60 procent of in totaal 100 miljoen euro meer voor hun energie in vergelijking met 2002. Als ze die facturen doorschuiven naar hun inwoners, kan dat oplopen tot 60 euro per jaar per kop. Dat schrijven de kranten Het Nieuwsblad, Het Volk en De Standaard.

Verfaillie, burgemeester van Veurne en Vlaams volksvertegenwoordiger voor CD&V, vroeg zijn collega-burgemeesters hun energiebudget in kaart te brengen. Hij kreeg voldoende antwoorden om een representatief gemiddelde te becijferen. De energierekening van gemeenten bedraagt 60 procent meer dan vier jaar geleden. Daarbij komt nog het verlies van 250 miljoen euro aan dividenden dat de Vlaamse gemeenten lijden door de liberalisering van de energiemarkt in datzelfde jaar.

‘Beleidsruimte smelt weg’

‘Dat maakt 350 miljoen euro extra uitgaven. Voor een stad als Veurne betekenen de energiekosten zogezegd slechts twee procent van de begroting. Maar als die kosten zo fors stijgen als we vandaag zien, dan betekent dat onze beleidsruimte wegsmelt als sneeuw voor de zon’, zegt Verfaillie in De Standaard. ‘Uiteindelijk kunnen de Vlaamse gemeenten niet anders dan die extra kosten doorschuiven naar hun inwoners. Vandaar de vrij algemene stijging van de opcentiemen’, zegt Verfaillie .

Honderd miljoen doorschuiven betekent bijna 17 euro per Vlaming per jaar 350 miljoen euro doorschuiven komt neer op bijna 60 euro per Vlaming. ‘Uiteindelijk betalen onze mensen twee keer: rechtstreeks betalen ze enkele honderden euro per jaar meer voor energie, en onrechtstreeks, door de gestegen energiefacturen van de gemeenten, betalen ze nogmaals’, besluit Verfaillie.

 

Bron: knack.be

 

Beritos zegt: “In de tijd van Steve Stevaert was alles gratis … en daarna alles doorrekenen!”

 

Draak

Over Gene Vangampelaere

Office 365 Expert / Microsoft Innovative Educator Expert
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.