Het zal je maar overkomen…

Ziekenhuisbacterie

 

Ruim 25% van de bevolking is drager van de MRSA-bacterie (ziekenhuisbacterie ). 3 op de 1000 opgenomen patiënten heeft te kampen met de MRSA-bacterie. MRSA is een bacterie die zich snel verspreidt in ziekenhuizen en resistent is tegen 80 % van alle antibiotica. Daardoor is de bacterie moeilijk te bestrijden, kan ze wonden besmetten, genezing verhinderen, en onbehandeld tot de dood lijden. Om MRSA terug te dringen zijn meer (hand)hygiëne in rust- en ziekenhuizen en minder antibioticagebruik de enige oplossing. Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte wil de vorming rond MRSA in de rusthuizen daarom fors ondersteunen. Daarvoor maakt ze 236.000 euro vrij.

 

Ziekenhuisbacterie MRSA: ook rusthuizen blijven niet gespaard
De MRSA-bacterie komt niet enkel in ziekenhuizen voor. 20% van de besmettingen die in ziekenhuizen bij patiënten worden vastgesteld, blijken afkomstig te zijn van een rusthuis. Een snelle implementatie van de MRSA-praktijkaanbevelingen (b.v. handen ontsmetten en wassen, ook bijvoorbeeld na het de handdrukken, het opmaken van een bed en het neerzetten van een maaltijddienbord, geen ringen en juwelen dragen, werkkledij met korte mouwen dragen, geen zakdoeken laten rondslingeren,?) voor de rusthuizen moet sterk worden gestimuleerd. Risico’s op MRSA-besmetting in rusthuizen kunnen slechts voorkomen worden indien alle personeelsleden van het rusthuis zich bewust zijn van de risico’s en de richtlijn ook effectief toepassen.

 

Vorming moet kennis over MRSA in rusthuizen verspreiden
Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte wil de vorming rond MRSA in de rusthuizen daarom fors ondersteunen. Daarvoor maakt ze 236.000 euro vrij. De vorming wordt georganiseerd door de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG), Verbond der Verzorgingsinstellingen (VVI) en Ferubel. Het project richt zich naar de verschillende groepen personeel in alle rusthuizen, inclusief niet-leden. Het bestaat uit vormingsmappen met CD-rom en een instructievideo. De vorming gaat door tijdens studiedagen en train-de-trainer-sessies. De vorming richt zich zowel tot directie, artsen, (hoofd)verpleegkundigen als kwaliteitscoördinatoren in de Vlaamse rusthuizen. Bedoeling is dat zij de opgedane kennis nadien binnen hun voorziening verspreiden en de toepassing ervan door alle personeelsleden (zowel artsen, verpleegkundigen, verzorgenden, als poetspersoneel en de mensen die de maaltijden rondbrengen), bezoekers, vrijwilligers,? ondersteunen en opvolgen.

 

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

 

Dhr. Hans Seeuws, woordvoerder van minister Vervotte

Tel.: 02 552 64 00

Gsm: 0476 32 30 30

E-mail: persdienst.vervotte@vlaanderen.be

 

Bron: Nieuwsdienst Vlaanderen.

 

Ziekenhuisbacterie

 

 

Over Gene Vangampelaere

Office 365 Expert / Microsoft Innovative Educator Expert
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.