er is nog toekomst voor ons…

Hét hebben, aantrekkelijk zijn op het eerste gezicht, is iets wat je kunt leren. Glimlachen, je rug rechten en verzorgd gekleed gaan zijn al een goed begin.

Doe er nog een fris kapsel bij, een mooie dictie (geen dialect!) en een sprankelende blik en je hebt ‘hét’ helemaal. ‘Het’ staat voor uitstraling, dat moeilijk definieerbare dat maakt dat we omkijken op straat. ‘Het’ heeft stopkracht. We stoppen niet voor iemand die eruit ziet als een van dertien in een dozijn.

Het mag zelfs een beetje bijzonder: voeg er nog een portie zelfzekerheid aan toe (maar niet té veel) en zorg ervoor dat je er op een een of andere manier uitspringt. Opvallende kledij (deftig of hip, maakt niet uit) of een modieus kapsel kunnen daartoe bijdragen. Brave mutsen of grijze muizen hebben ‘het’ duidelijk niét.

Dat is althans de mening van het Comeva-panel, waaraan ruim 4.000 mensen hebben deelgenomen. De meerderheid bestond uit jonge vrouwen met een hogere opleiding, maar er deden ook telkens een paar honderd mannen, laaggeschoolden en ouderen mee.

Deelnemers konden uit 80 filmpjes minstens vier en hoogstens acht filmpjes kiezen om te beoordelen. Ook daarin waren de beide geslachten en alle leeftijden vertegenwoordigd. De panelleden moesten telkens antwoorden op de vraag: heeft hij/zij hét, of niet? En zo ja/nee, waarom (niet)?

De hamvraag daarbij is of het beantwoorden aan het schoonheidsideaal hierin een rol speelt. Op het eerste gezicht niet. Zelfs leeftijd is van geen tel: ‘hét’ is niet voorbehouden aan mooie of jonge mensen. Een quote die deze stelling illustreert: ‘Schone vent voor zijn leeftijd en zo te zien met zijn tijd mee!’ Fysieke kenmerken komen niet aan bod wanneer men meent dat iemand uitstraling heeft. Het gaat voornamelijk over vriendelijkheid, spontaniteit, sympathiek zijn, lachen en zelfzeker zijn. Je hoeft met andere woorden niet aan de ideale maten te beantwoorden.

Maar er is een maar. Wanneer de panelleden een filmpje als negatief beoordeelden, kwamen wel fysieke kenmerken bovendrijven. Dan ging het ineens wel over de lichaamsbouw, een slechte houding, of het gezicht dat als ‘niet mooi’ of ‘niet vriendelijk’ werd omschreven: te smalle lippen, een bleke huid, rimpels, een kleine mond, een dubbele kin. Overigens halen ook mensen met duidelijk overgewicht de drempel niet.

Ook spelen een gebrek aan spontaniteit en een gebrek aan zelfzekerheid hier een rol.

Er wordt wel eens gezegd dat het oordeel over iemands uitstraling heel persoonlijk is. Het Comeva-panel spreekt dat tegen: er is een soort van gemeenschappelijke deler. Driekwart van de panelleden koos namelijk dezelfde vrouw uit als de persoon met het meeste uitstraling. De eerste man eindigde op de vijfde plaats, en kreeg nog 66 procent van de deelnemers achter zich. Zes op de tien zijn het eens over de top-tien.

Tegelijk was 96 procent het erover eens dat een andere figurant in een van de filmpjes absoluut geen uitstraling had. Als het een troost kan zijn: diezelfde ‘loser’ kreeg nog altijd 4 procent van de mensen achter zich.

Gemiddeld gesproken werd elke proefpersoon door bijna vier op tien van de panelleden positief beoordeeld. Daar moet de man of vrouw in de straat, de ‘gemiddelde’ Vlaming, het mee stellen.

 

Bron: De Standaard.

 

E14-804

Over Gene Vangampelaere

Office 365 Expert / Microsoft Innovative Educator Expert
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.