Besnijdenis en HIV.

“Besnijdenis bij mannen heeft een bescherming tegen hiv-infectie tot gevolg die vergelijkbaar is met wat een goed werkend vaccin zou bereiken”, concludeerden Franse en Zuid-Afrikaanse onderzoekers eind vorig jaar in het vakblad PLoS Medicine. Ze hadden 3274 jongemannen van het platteland rond Johannesburg zover gekregen dat ze het lot van hun penis door toeval lieten bepalen. De helft werd direct na loting besneden, de andere helft niet. In de 21 maanden erna werd gekeken wie besmet raakte met het aidsvirus. Mannen bij wie de voorhuid ongemoeid was gelaten, bleken Mannen bij wie de voorhuid ongemoeid was gelaten, bleken meer dan tweemaal zo vaak besmet te zijn als de besneden groep. En niet omdat ze minder vaak onbeschermde seks hadden.

“Besnijdenis kan een belangrijke methode zijn om de verspreiding van hiv in Afrika ten zuiden van de Sahara te voorkomen”, schreven de onderzoekers dan ook. In een nieuw artikel, deze maand verschenen in hetzelfde vakblad, is die suggestie verder uitgewerkt. Brian Williams en collega’s berekenden wat er zou gebeuren als alle mannen in het gebied zich zouden laten besnijden in de periode tot 2015. Niet realistisch, dat spreekt voor zichzelf. Het artikel lijkt vooral bedoeld om autoriteiten ervan te overtuigen dat besnijdenis een krachtig wapen kan zijn in de strijd tegen aids.

De impact van de ingreep is per land berekend, en verschilt naarmate het nu al meer of minder hiv-geïnfecteerden telt. Bovendien maakt het natuurlijk uit hoeveel mannen al besneden zijn. Dat varieert flink, van nul procent in Lesotho tot 95 procent in Ghana. Toevallig of niet, het zijn juist de landen waar veel besneden wordt, die een lage besmettingsgraad hebben. Een uitzondering is Swaziland, een ministaatje dat bijna geheel omringd is door Zuid-Afrika. Daar is de helft van de mannen besneden en heeft bijna 40 procent van de bevolking het aidsvirus onder de leden. Of misschien nog wel iets meer, want de cijfers komen uit 2003.

In de komende twintig jaar zou de massale besnijdenis 5,7 miljoen hiv-besmettingen kunnen voorkomen, waardoor drie miljoen levens gespaard zouden worden, schatten de auteurs in PLoS Medicine. Zuid-Afrika zou daarvan het meeste profiteren, omdat er zo veel mensen wonen, hiv er veel voorkomt en de meeste mannen er nu nog onbesneden zijn.

Hoe het komt dat het verwijderen van de voorhuid mannen beschermt tegen hiv, is nog niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen dat juist het stukje weefsel dat bij een besnijdenis wordt verwijderd, de meest gebruikelijke ingang is voor het virus. Of misschien ligt het aan het feit dat dat de eikel na de ingreep een steviger oppervlak krijgt, waardoor het virus minder gemakkelijk kan binnendringen. Of mannenbesnijdenis ook helpt om overdracht van man naar vrouw te beperken, wordt momenteel onderzocht in Kenia en Oeganda. Die studies moeten bovendien meer zekerheid bieden over de bescherming van mannen, want op basis van het Zuid-Afrikaanse onderzoek is alleen te zeggen dat besnijdenis het aantal besmettingen waarschijnlijk met 32 tot 76 procent vermindert.

 

Bron: Noorderlicht.nl

 

40dia

Over Gene Vangampelaere

Office 365 Expert / Microsoft Innovative Educator Expert
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.