Hitteslag en zonnesteek.

Een zonnesteek is het gevolg van te veel zonnestraling op het hoofd en in de nek. Een hitteslag kan ook zonder sprenkeltje zon! Ons koelsysteem kan falen bij bvb vochtige tropenwarmte (waarbij zweet niet kan verdampen) of een grote spierinspanning. Een zonnesteek en hitteslag zijn meestal het gevolg van zout- en vochtverlies. Een hitteslag gaat vooraf aan een zonnesteek. Zon hoeft niet echt. Vochtige tropenwarmte (waarbij zweet niet verdampt) of een grote spierinspanning kunnen voldoende zijn om een hitteslag te hebben.
Arbeiders aan hoogovens of in serres, marathonlopers, renners enz zijn kandidaten voor een hitteslag. Ook slecht ventilerende kleding kan vermijden dat warmte uit het lichaam verdampt.

Hitteslag
Hitteslag gaat gepaard met overmatig zweten, rode warme huid, verwardheid, slapte, spierkrampen en hoofdpijn. De lichaamstemperatuur kan tegen de 40 graden celsius oplopen. De eerste hulp is: schaduw zoeken en het slachtoffer afkoelen met koud water. Door overmatig zweten kan een zouttekort ontstaan. Geef slokjes water en een snuifje zout. Bouillon of dunne soep zijn ook goed. Bedek de blote huid met natte, koele doeken. Probeer de doeken om de vijf minuten opnieuw nat te maken. Een ventilator kan er voor zorgen dat de afkoeling nog beter is. Meestal kan je zelf een hitteslag verzorgen. Zolang de patiënt bewust blijft, voldoende zweet en de lichaamstemperatuur lager blijft dan 38 graden C kan je zelf het slachtoffer verzorgen. Zoniet is er medische hulp nodig.

 

Zonnesteek

Als de hitteslag niet wordt herkend of niet goed wordt behandeld, kan een zonnesteek ontstaan. Een zonnesteek is het gevolg van rechtstreekse zonnestraling op het hoofd. Dit beïnvloedt rechtstreeks de thermostaat in de hersenen waardoor deze helemaal ontregelt.
De lichaamstemperatuur kan daardoor oplopen tot 42 graden Celsius. De situatie is ernstig en kan gepaard gaan met verwardheid, hoofdpijn, slapte, epileptische aanvallen, problemen met bewegen en bewusteloosheid. Ook de dood kan volgen. Een zonnesteek is ernstiger dan een hitteslag en moet zo spoedig mogelijk door een arts behandeld worden. De enige levensreddende behandeling is: het snel omlaag brengen van de lichaamstemperatuur!
In het ‘algemeen’ zijn er geen restverschijnselen na een (goed behandelde) zonnesteek. Probeer totdat een ambulance is gearriveerd, de patiënt zoveel mogelijk af te koelen zoals bij een hitteslag. Bedek de blote huid met natte, koele doeken. Probeer de doeken om de vijf minuten opnieuw nat te maken. Een ventilator kan er voor zorgen dat de afkoeling nog beter is. Geef water met kleine slokjes. Want iemand die bewusteloos raakt en braakt, kan verstikken of een longontsteking oplopen.

PAS OP

Hittebelasting en zonnesteek zijn te voorkomen door goed op te letten in de warmte. Wees dus slim in de zon:
• Kinderen en kalende hoofden : zet een petje of hoedje op
• Ga vlug genoeg afkoeling zoeken, kleed baby’s ook niet te warm
• Drink voor je dorst krijgt
• Laat ook bij warm weer nooit een kind achter in een gesloten auto! Ook dieren zijn daar zeer gevoelig voor.

 

Bron: gezondheid.be

 Sta4

Over Gene Vangampelaere

Office 365 Expert / Microsoft Innovative Educator Expert
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.