Stresshormoon verjaagt angst voor spinnen.

Cortisol, een hormoon dat wordt afgescheiden in stresserende omstandigheden, kan sociale angsten en arachnofobie (angst voor spinnen) verzachten. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van de universiteit van Zürich. Onderzoeker Dominique de Quervain en zijn team dienden in eerste instantie cortisol toe aan 40 proefpersonen met een sociale fobie en vroegen hen vervolgens een uiteenzetting te geven in het openbaar.

Het angstniveau lag bij deze mensen veel lager dan bij een vergelijkbare testgroep die een placebo had gekregen. De resultaten van het onderzoek werden deze week gepubliceerd in de online editie van het wetenschappelijk magazine Proceedings of the National Academy of Sciences. Een tweede test bevestigde dat cortisol de geremdheid wegneemt. Twintig testpersonen met arachnofobie kregen foto’s te zien van spinnen. De onderzoekers ontdekten dat het effect van cortisol twee dagen later nog te voelen was.

Tegelijk kwamen de wetenschappers er ook achter dat mensen wier organisme meer cortisol produceert, minder bang zijn in kritieke omstandigheden. Cortisol is een hormoon dat vooral in stresssituaties wordt afgescheiden door de bijnieren om het lichaam in dergelijke situaties beter te laten reageren.

Bron: De Standaard.

 

Spinnenimage

Over Gene Vangampelaere

Office 365 Expert / Microsoft Innovative Educator Expert
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.